7020 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanun Hükmünde Kararname
27 Mayıs 2017 tarih ve 30078 sayılı Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 7020 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla yapılan değişiklikler aşağıda bilginize sunulmuştur.

             Maliye Bakanlığına bağlı Vergi Daireleri, SSK , Belediyeler, Gümrük İdareleri , Sanayi ,Ticaret ve Esnaf Odaları, Meslek Odaları, Karayolları Trafik Kanunu, Maden Kanunu vb. bir çok kanun kapsamında olup da Kanunun yayımlandığı tarih itibariyle vadesi geldiği halde ödenmemiş yada ödeme süresi henüz geçmemiş alacaklar yeniden yapılandırılacaktır.

            Yapılandırılacak borçlar ;

            a)     Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ,İl Özel idareleri ve Belediyelere bağlı tahsil dairelerince tahsil edilecek borçlar için 31/03/2017 tarihinden (bu tarih dahil) önceki dönemlerde ,beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları,gecike zamları ,Gelir vergisinin ve MTV 2. Taksitleri hariç diğer  vergi ve cezalar dahil, 
       
            b)
Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamındaki 2017 yılı Mart ayı ve önceki aylara ilişkin  sigorta primi ,emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ,isteğe bağlı sigorta primi,topluluk sigortası primi,İdari para cezaları ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları,

          Yapılandırma başvurusunun 30/06/2017 tarihine kadar ilgili idareye yapılması gerekmektedir.

          Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ,İl Özel idareleri ve Belediyelere bağlı tahsil dairelerince ödenecek tutar 31/07/2017 tarihine kadar , Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksitinin 31/08/2017 tarihine kadar ,diğer taksitlerin ise bu tarihleri takip eden ikişer aylık dönemler halinde azami on sekiz taksitte ödeyebilirler.

         Sanayi ,Ticaret ve Esnaf Odaları, Meslek Odalarına olan borçlar ise bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ikinci ayın sonuna kadar (31/07/2017) müracaat etmeleri ve üçüncü ayın sonuna kadar (31/08/2017) tarihine kadar bu tarih dahil ilk taksit tutarını peşin veya azami altı taksit olarak ödemeleri gerekmektedir.

         7020 sayılı Kanun kapsamında olan borçlarla ile ilgili yeni bir ek yapılandırma tablosu idarece düzenlenecektir.

         7020 sayılı Kanunla daha önce hesaplanmış olan gecikme zammı ve gecikme faizleri kaldırılarak Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak gecikme zammı tutarı asıl alacakla birlikte peşin veya iki ayda bir ödeme planına bağlı olarak 6,9,12 ve 18 taksit halinde ödenebilecektir.

        Peşin Ödenmesi tercihin seçilmesi halinde Yİ-ÜFE aylık değişim oranı esas alınarak hesaplanan tutar (Gecikme zammı) üzerinden  %50 peşin ödeme indirimi yapılacaktır.

        Taksitli Ödeme tercihinin seçilmesi halinde;

a) 
Altı eşit taksit için (1,045)
b) Dokuz eşit taksit için (1,083)
c) On iki eşit taksit için (1,105)
d) On sekiz eşit taksit için (1,15) 

       Katsayı ile çarpılır ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarları hesaplanacaktır.

        2016 takvim yılında 6736 sayılı Kanun ile yapılandırılan ve ödemeleri devam eden alacaklar ile 6736 sayılı Kanuna göre tahakkuk eden alacaklar bu kanun kapsamında olmayıp ilgili ödeme planları aynen devam edecektir.
 
Copyright 2017 - KüreselNet - Tüm Hakları Saklıdır
Copyright 2017 - KüreselNet - Tüm Hakları Saklıdır